Bekaert stelt vooruitzichten voor 2018 neerwaarts bij

Terwijl de onderliggende volumevraag in automobiel- en industriële staaldraadmarkten sterk blijft, blijken de ongunstige marge-effecten van een aantal factoren die sinds de tweede helft van 2017 

onze winstgevendheid aantasten, zwaarder door te wegen en langer aan te houden dan we hadden voorzien. Zoals eerder meegedeeld omvatten die factoren:

- De aanhoudende volatiliteit van walsdraadprijzen
- De impact van wijzigingen in handelsbeleid
- Het trage herstel van Bridon- Bekaert Ropes Group
- De blijvend lage vraag voor loose abrasive zaagdraad
- De blijvend lage vraag in olie- en gasmarkten door de uitgestelde investeringsactiviteit
- Algemene kosteninflatie
- Het moeilijke ondernemingsklimaat in Latijns-Amerika
- De desinvestering van Sumaré in Brazilië

De halfjaarresultaten 2018 zullen zoals gepland bekendgemaakt worden op 27 juli 2018. Vanuit het huidige perspectief, gebaseerd op nog onvolledige en voorlopige financiële cijfers, verwachten we dat onze onderliggende EBIT voor de eerste jaarhelft ongeveer 20% onder de analistenverwachtingen zal liggen (zoals gepubliceerd op onze website).

Bovendien kunnen de positieve effecten van onze acties om de winstgevendheid progressief te verbeteren in de loop van 2018 afgezwakt of vertraagd worden ten gevolge van verschillende recente ontwikkelingen:

- De marktintroductie van onze fixed abrasive (diamant) zaagdraad is uitgesteld als gevolg van onlangs ingevoerde milieureguleringen en -audits in China. We blijven onze productie-capaciteit opdrijven en verwachten vanaf begin september 2018 de business te kunnen opstarten, twee maanden later dan gepland.
- De voordelen van onze lopende uitbreidingsinvesteringen in EMEA en Pacifisch Azië zullen zichtbaar zijn in onze volumes en omzet. De positieve marge-effecten van de uitbreidingen zullen in de resultaten van 2018 nog gematigd zijn door hoger dan verwachte opstartkosten.
- De ommekeer in winstgevendheid van de zwakker presterende businesses en andere herstructureringsacties omvatten maatregelen die tijd vergen. De gerelateerde businessplannen zijn in ontwikkeling (bijvoorbeeld de ommekeer bij Bridon-Bekaert Ropes Group) of in uitvoering (bijvoorbeeld de sluiting van de Bekaert Figline Valdarno-fabriek).
- Sterke competitieve prijsdruk in de meeste markten maakt het ons nog steeds moeilijk om de grondstofprijsstijgingen zonder vertraging door te rekenen.

Vanuit het huidige perspectief gaan we er bijgevolg van uit dat we hetzelfde winstgevendheidsniveau van vorig jaar niet zullen kunnen evenaren voor het boekjaar 2018.

Bijlage