Het tijdperk van de iPod is voorbij

Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar heeft het Amerikaanse technologieconcern Apple 51 miljoen iPhones verkocht. Ook van de iPad werden 26 miljoen eenheden afgezet. Daarmee boekte het bedrijf telkens een nieuw verkoopsrecord. Bij de muziekspeler iPod diende daarentegen meer dan een halvering tot 6 miljoen exemplaren genoteerd te worden. De verkopen van de iPod leverden Apple nog 973 miljoen dollar inkomsten op, terwijl het concern een totale kwartaalomzet van 57,6 miljard dollar realiseerde. Die drastische terugval is voor waarnemers een duidelijk teken dat het tijdperk van de iPod, enkele jaren geleden nog een revolutie op de muziekmarkt, definitief tot de geschiedenis behoort.

Teloorgang

De teloorgang van de iPod moet gedeeltelijk worden toegeschreven aan kannibalisering,” merkt het online magazine The Verge op. “De iPod kan immers perfect worden vervangen door een iPhone, die daarnaast bovendien nog veel meer andere taken aankan. Ook wijlen Steve Jobs had eerder al aangegeven dat de iPhone eigenlijk de beste iPod was die Apple ooit had ontwikkeld. Naarmate de consument zijn muziek steeds vaker put uit streaming-diensten, is een constante internet-verbinding cruciaal, wat met een iPod niet mogelijk is. Al vier jaar geleden had Peter Oppenheimer, chief financial officer van Apple , aangegeven dat de iPhone tot een kannibalisering van de iPod zou leiden.”

Steve Job en de iPod

Steve Jobs, <a href='/aandeel/377-apple'> Apple </a>, iPods

De iPod werd dertien jaar geleden door Apple als een baanbrekende muziekdrager op de markt gebracht. De eerste generatie iPods liet de gebruiker toe om duizend songs te bewaren, maar het grote succes kwam pas twee jaar later met de lancering van de iTunes Store van Apple , waar muziek kon worden gedownload. Nadat Apple de iTunes Stores ook compatibel maakte voor Windows-computers, werd de iPod snel de bestverkopende en invloedrijkste muziekdrager van de wereld. De combinatie van de iPod en de iTunes Store betekende een verandering in de manier waarop naar muziek werd geluisterd, maar de muziekdrager werd tegelijkertijd ook de basis voor de iPhone.

Het is misschien voorbarig om al het overlijden van de iPod aan te kondigen, maar alles wijst erop dat de gloriedagen van de mp3-spelers definitief tot het verleden behoren,” aldus nog The Verge.

Bron: Express.be