Staat Blackberry met één voet in het graf?

Staat de Blackberry met één voet in het graf? Het lijkt in ieder geval die weg op te gaan nu de ooit iconische smartphone klanten, noch investeerders lijkt te kunnen overtuigen. Zoals bij de aankondiging van de overname van Blackberry door de financiële holding Fairfax Financial Holding vorige maand door verschillende critici al was opgemerkt, maakte de overname weinig kans. Fairfax bood 4,6 miljard dollar voor Blackberry, een bod waar de Canadezen maar al te graag op ingingen.

Omdat bleek dat Blackberry onvoldoende cash bezat om zo’n deal te financieren en Fairfax onvoldoende geldschieters vond die het er op wilden wagen, gaat de overname niet door.

Blackberry blies deze morgen de ganse operatie af. Het Canadese bedrijf gaat nu in zee met een groep investeerders rond Prem Watsa, die zowat het Canadese equivalent van Warren Buffett is. Zij steken 1 miljard dollar in het bedrijf en vervangen met onmiddellijke ingang de CEO Thorsten Heins door John Chen, de voormalige CEO van Sybase.

Het bedrijf zelf raakt ondertussen van de regen in de drop. In het laatste kwartaal werd 965 miljoen dollar verloren en een op drie werknemers aan de deur gezet. Het aandeel Blackberry donderde in de uren na de aankondiging 16% lager tot 6,50 dollar. In juni 2008 noteerde Blackberry nog op 144 dollar.

Bron: Express.be