Amerikaanse banken bereiden zich voor op cyberaanvallen na nieuwe sancties tegen Rusland

  • Amerikaanse banken zijn zeer alert op cyberaanvallen nadat een groep westerse landen sancties tegen Rusland had opgevoerd, waaronder het blokkeren van enkele Russische banken van het wereldwijde SWIFT-betalingssysteem en beperkingen oplegden aan de internationale reserves van de Russische centrale bank, meldde Reuters.
  • Wereldwijde banken, al vóór de Russische invasie van Oekraïne al prominente doelwitten voor cyberaanvallen, voeren netwerkbewaking op, stellen extra personeel aan als de vijandige activiteit toeneemt, en doorzoeken hun netwerken op bedreigingen, vertelden cyberbeveiligingsexperts aan Reuters. Ze bereiden zich onder meer voor op malware- en ransomware-aanvallen, het wissen en stelen van gegevens en denial-of-service-aanvallen.
  • De Amerikaanse banksector plant volgens de Securities Industry and Financial Markets Association routinematig aanvallen en voltooide in november een systeem-side ransomware-oefening.
  • "Banken zijn ongelooflijk voorbereid. Ze hebben hun draaiboeken tevoorschijn gehaald en het is oefenen, oefenen, oefenen", vertelde Valerie Abend, die de wereldwijde beveiligingsgroep voor financiële diensten van Accenture leidt, aan Reuters.