Vierde jaar op rij minder faillissementen

Dankzij verbeterde economische omstandigheden en een versterking van de financiële positie van bedrijven verwacht ING Economisch Bureau dat het aantal faillissementen in 2017 voor het vierde jaar op rij afneemt. Naar verwachting daalt het aantal faillissementen in 2017 met circa 10% en komt daarmee uit rond het pre-crisis niveau van 2008. De daling in 2017 is minder sterk dan in voorgaande jaren omdat het effect van herstel na de economische crisis inmiddels is uitgewerkt. Daarnaast hebben bedrijven structureel te maken met conjuncturele schommelingen en veranderende verdienmodellen als gevolg van digitalisering, waardoor de kans op een faillissement hoger is dan in het verleden.

Een derde minder faillissementen in de bouw

Het aantal faillissementen komt in 2016 uit op circa 5.100, dit is 15% lager ten opzichte van 2015. In alle sectoren, met uitzondering van de zorgsector, is sprake van een daling. De grootste daling doet zich voor in bouw, waar het aantal faillissementen bijna een derde lager ligt ten opzichte van 2015. De bouwsector profiteert met name van de grote dynamiek op de woningmarkt, dankzij een aantrekkende economie in combinatie met een lage rente en een stijging van de koopkracht. In de zorgsector neemt het aantal faillissementen in 2016 daarentegen licht toe. Hoewel de sector in 2016 een voorzichtig herstel laat zien, kampt het nog altijd met de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen.

Minder eenmanszaken gaan failliet

Bijna 90% van de 5.100 faillissementen in 2016 komt voor rekening van bedrijven & instellingen. De resterende 10% van de faillissementen betreft een natuurlijk persoon met een eenmanszaak (met of zonder personeel). Ondanks dat het aantal eenmanszaken met 56% is toegenomen ten opzichte van het pre-crisis jaar 2008, is het aantal eenmanszaken dat failliet gaat in 2016 met 18% gedaald ten opzichte van 2008. Het aantal faillissementen van bedrijven & instellingen is daarentegen in dezelfde periode met 16% toegenomen.

Faillissementen in 2017 terug op pre-crisis niveau

De verwachting van ING Economisch Bureau is dat het aantal faillissementen in 2017 met circa 10% daalt, waarmee het terug is op het pre-crisis niveau van 2008. De daling is in 2017 minder sterk dan in voorgaande jaren doordat het effect van het herstel van de economische crisis inmiddels is uitgewerkt. Daarnaast hebben bedrijven structureel te maken met conjuncturele schommelingen en veranderende verdienmodellen als gevolg van digitalisering. Deze toenemende onzekerheid zorgt ervoor dat de kans op faillissement in de komende jaren hoger is dan in het verleden.